- VÄRLDENS DYRASTE MELON?
-
- Vinet har sina storheter – Pétrus, Mouton, Latour, d’Yquem med flera. Berömda franska vinodlare runt staden Bordeaux som odlar druvor som utgör grunden i vad som anses vara världens kanske bästa viner. De odlas med passion och extrem noggrannhet, utan hänsyn tagen till kostnad eller arbetsinsats. Priserna de får ut för sina viner är astronomiska, men ändå säljer de allt de kan producera.
-
- I södra Frankrike, i vackra Provence, arbetar tre bröder Mannoni med samma passion och övertygelse. Den äldsta Alexandre Mannoni, mellanbror Christophe's och yngst i brödraskaran Maxime Mannoni. De är odlare. Men inte av vindruvor, de har valt ett mindre glamoröst yrke. För där de bor är det för varmt för druvor, men det är perfekt för andra växter. Bröderna förvaltar familjearvet sedan fadern startade odlingarna 1972. Arvet består av 45 hektar mark som är exceptionellt lämpat för en exklusiv och soltörstig melonsort vid namn Charantais. Utanför melonsäsongen odlar man olika typer av sallader; typ ekbladssallad, lollorosso m fl.
- Charantais kallas också Melon de Lansac. Arten ger sitt allra bästa på eller snarare i bröderna Mannonis marker och goda år ger skörden (skördetid maj till oktober) ca 1200 ton. Det kan låta som en hel del, men med tanke på vad meloner väger räcker det inte långt för att möta efterfrågan från praktiskt taget hela Europas konnässörer.
-
- Detta är således melonernas d’Yquem om nu nämnda slott kan leva med liknelsen. En stor egen karaktär med en, nästan snudd, på sagolik sötma.
-
- Vi på K A Lundbladh är tacksamma över att ha fått ett exklusivt avtal med bröderna och kommer på försök att sälja Melon de Lansac i Sverige. Det blir de dyraste melonerna vi någonsin haft i vårt sortiment sedan 1930 och det ska bli intressant att se hur kräsna kockar och konsumenter tar emot denna ljuvliga melon.
-
- Hur den smakar? Charantais visar hos bröderna Mannoni en koncentration och smak som svårligen uppnås i andra odlingszoner. I den ljuvliga sötman kan man faktiskt förnimma det berömda ljuset från Provence. Kort sagt, gillar du meloner, så behöver du inte söka längre. Så lägg namnet på minnet. Melon de Lansac.
-
- Det är viktigt att melonen får rätt förutsättningar innan du äter den. Låt den först få mogna i lugn och ro i rumstemperatur tills du känner sötman tydligt när du doftar på skalet. När du bestämt när den ska serveras in med den i kylskåp, 4-5 timmar. Avnjutes på egen hand eller tillsammans med en mild lufttorkad skinka, gärna tunt skivad Parma eller San Daniele. Dricka till? Mineralvatten rekommenderas.
-
- Brödernas bolag heter EARL Terra Nova. Melonerna marknadsför man som Le Rubis de Lansac. Rubinerna från Lansac på svenska. Ett ganska passande namn tycker vi, de är verkligen ädelstenar i melonvärlden.
-
- LITE MER BAKGRUNDSINFO
- Charentais är en liten melon, 1-1,5 kg, som ingår i canteloupefamiljen. Den har ett mjukt, hårt, pistagegrönt skal och distinkta gröna band. Det delikata köttet är laxrosa med en hög sötma som associerar till tropisk frukt och blommor. Den är bäst vid perfekt mognad.Den odlas under sommarmånaderna och en bit in i september. Charentais odlas främst i Marocco och Spanien men de bästa förutsättningarna finns i södra Frankrike. Den är en god källa till betakaroten, folsyra, kalium, C-vitamin och kostfiber. Charentais avnjutes bäst rå och tillsammans med salt mat som charkuterier som salami och lufttorkad skinka. Gott till är även mandlar, hasselnötter, feta- och getost. I recept där canteloupe ingår kan denna med fördele bytas ut mot Charentais. OBS När den väl är mogen är hållbarheten kort och bör förvaras i kyl innan servering.
-
- Melonen skördas när sockerhalten ligger runt 17 Brix. Sorten togs fram som en förfinad Canteloupevariant på 1920-talet i Poitou-Charentes, en region i västra Frankrike. Den firas där med en årlig fest i byn Saint-Georges-des-Coteaux. Trots att Charentais är fransk till ursprunget är det mest kopiorna från Nordafrika som som säljs. Melonens höga pris och begränsade produktion gör den till en produkt endast för finsmakare.